Is het gevaarlijk om 's nachts naast je iPhone te slapen? (2024)


Lees verder na de advertentie

Veel mensen hebben de gewoonte om hun iPhone ’s nachts naast hun bed te leggen, soms zelfs onder hun kussen. Maar is deze gewoonte wel veilig, vanwege de straling die de iPhone uitzendt? In dit artikel lees je wat de experts hierover zeggen.

Is de straling van mijn iPhone schadelijk?

Laten we beginnen met het soort straling dat de iPhone uitzendt. Alle mobiele telefoons – inclusief iPhones – zenden radiofrequente (RF) straling uit. RF-straling behoort tot het spectrum van elektromagnetische straling, net als zichtbaar licht, röntgenstralen en ultraviolette straling.

Het belangrijkste punt om te benadrukken is dat de RF-straling die door mobiele telefoons wordt uitgezonden, niet-ioniserend is. Dit betekent dat het niet genoeg energie heeft om ionisatie te veroorzaken, een proces dat cellen kan beschadigen en mogelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker.

Elektromagnetische straling

De RF-straling die de iPhone uitzendt, is nodig om te communiceren met zendmasten, zodat we met onze iPhone kunnen bellen, internetten en WhatsAppen. De straling is relatief zwak en daar zijn ook strenge richtlijnen voor. Een belangrijk aspect van de limieten voor blootstelling aan straling is de SAR-waarde: de Specific Absorption Rate. Deze waarde geeft aan hoeveel energie een mobiele telefoon maximaal aan het lichaam kan overdragen. Als de SAR-waarde lager is, betekent dit dat er minder straling wordt afgegeven aan het lichaam.

Binnen de Europese Unie mag een telefoon alleen op de markt worden gebracht als de SAR-waarde lager is dan 2 watt per kilogram. Bij alle recente iPhones – zoals de iPhone 14 – is de SAR-limiet 1,6 watt per kilogram, zo valt te lezen op de website van Apple. Dit is een zeer lage waarde, waardoor er niet genoeg energie is om DNA te beschadigen.

Er zijn wel onderzoeken geweest naar de mogelijke effecten van langdurige blootstelling aan RF-straling, vooral omdat we deze apparaten zo dicht bij ons lichaam houden en zo vaak gebruiken. Hoewel sommige studies hebben gesuggereerd dat er een mogelijk verband zou kunnen zijn tussen mobiele telefoon gebruik en bepaalde soorten hersentumoren, zijn de resultaten over het algemeen inconsistent en onduidelijk.

World Health Organization

Een belangrijke organisatie die onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van elektromagnetische straling is de World Health Organization (WHO). De WHO heeft een classificatiesysteem opgesteld waarin ze elektromagnetische straling categoriseren op basis van het mogelijke risico. Volgens de WHO valt de straling van mobiele telefoons, inclusief iPhones, in de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Dat klinkt eng, maar de classificatie gaat op voor veel alledaagse dingen, zoals koffie en uitlaatgassen. Het gaat bovendien om een zeer klein risico – als het risico al aanwezig is. Volgens de WHO is niet bewezen dat de straling van mobiele telefoons daadwerkelijk kanker veroorzaakt, maar is verder onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken.

Nederlandse Gezondheidsraad

De Nederlandse Gezondheidsraad kwam in 2013 tot dezelfde conclusie. Zij deden een analyse naar meerdere onderzoeken over gezondheidsschade door het gebruik van mobiele telefoons. Hieruit blijkt dat er geen duidelijk bewijs is dat de straling van mobiele telefoons een verhoogd risico op hersentumoren of andere tumoren geeft. Wel drong de Gezondheidsraad aan op een vervolgonderzoek, omdat er nog niets gezegd kan worden over de risico’s op de langere termijn.

Omdat het vaak vele jaren duurt voordat kankers ontstaan na bepaalde interacties die tot de vorming van tumoren leiden, zijn nog alleen de kankers onderzocht die zich binnen kortere tijdsperioden manifesteren. De smartphone werd werd pas zo’n twintig jaar geleden op grote schaal gebruikt; daarom is het lastig voor onderzoekers om de langetermijneffecten te beoordelen.

Veroorzaakt 5G kanker?

Over de Elektromagnetische straling van de iPhone hoeven we ons dus geen zorgen te maken, maar hoe zit dat eigenlijk met 5G? Het is een veelgehoorde angst dat de 5G-straling kan leiden tot kanker. De iPhone 12 en nieuwer ondersteunen 5G.

Volgens Cancer Research UK is er geen bewijs dat 5G (of 4G) kanker veroorzaakt. 5G-netwerken zenden hogere frequenties uit dan oudere mobiele netwerken, maar hebben niet genoeg energie om DNA te beschadigen en zo kanker te veroorzaken.

‘De straling die mobiele telefoons of telefoonmasten uitzenden en ontvangen is erg zwak. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het kanker kan veroorzaken’, concludeert de stichting, die geld ophaalt voor onderzoek naar kanker.

Conclusie: is slapen naast je iPhone gevaarlijk?

Hoewel sommige mensen bezorgd zijn over de mogelijke schadelijke effecten van de straling van iPhones, is er nog geen overtuigend bewijs dat aantoont dat het gevaarlijk is om ’s nachts naast je iPhone te slapen. Organisaties zoals de World Health Organization blijven het onderzoek naar dit onderwerp voortzetten, maar tot nu toe is er geen bewijs dat het slecht is voor de gezondheid.

Als je je nog steeds zorgen maakt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, door wifi en bluetooth uit te schakelen, of de Vliegtuigmodus te activeren. Je kunt er ook voor kiezen om je iPhone op een afstand van je bed te plaatsen.

Is het gevaarlijk om 's nachts naast je iPhone te slapen? (2024)

References

Top Articles
Can You Survive Without Sleep? How Long Can We Stay Awake? - Sleep Advisor
How Long Can You Go Without Sleep? Less Time Than You Think
What Did Bimbo Airhead Reply When Asked
AMC Theatre - Rent A Private Theatre (Up to 20 Guests) From $99+ (Select Theaters)
jazmen00 x & jazmen00 mega| Discover
Bashas Elearning
Jennifer Hart Facebook
12 Rue Gotlib 21St Arrondissem*nt
Collision Masters Fairbanks
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
Free VIN Decoder Online | Decode any VIN
Anki Fsrs
Walthampatch
Elbasha Ganash Corporation · 2521 31st Ave, Apt B21, Astoria, NY 11106
Moparts Com Forum
Bowlero (BOWL) Earnings Date and Reports 2024
Craigslist Mpls Cars And Trucks
Vanessa West Tripod Jeffrey Dahmer
The Cure Average Setlist
Idaho Harvest Statistics
Everything We Know About Gladiator 2
Dirt Removal in Burnet, TX ~ Instant Upfront Pricing
Joann Ally Employee Portal
Toyota Camry Hybrid Long Term Review: A Big Luxury Sedan With Hatchback Efficiency
Reptile Expo Fayetteville Nc
Exl8000 Generator Battery
Ihub Fnma Message Board
D2L Brightspace Clc
Parkeren Emmen | Reserveren vanaf €9,25 per dag | Q-Park
Meet the Characters of Disney’s ‘Moana’
Egusd Lunch Menu
Town South Swim Club
Aid Office On 59Th Ashland
Orange Pill 44 291
Orangetheory Northville Michigan
11 Pm Pst
Scanning the Airwaves
Gifford Christmas Craft Show 2022
Reese Witherspoon Wiki
Booknet.com Contract Marriage 2
Quick Base Dcps
Honkai Star Rail Aha Stuffed Toy
Syrie Funeral Home Obituary
Suppress Spell Damage Poe
116 Cubic Inches To Cc
Msatlantathickdream
Ssss Steakhouse Menu
Die 10 wichtigsten Sehenswürdigkeiten in NYC, die Sie kennen sollten
Noaa Duluth Mn
Texas 4A Baseball
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6135

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.